01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15

RADNO VRIJEME

subotom: 6:00 - 14:00 

*zatvoreno ako je subota blagdan ili praznik

Sajmište je nezaobilazni dio samoborske tradicije. Odjeća, obuća, rariteni komadi namještaja i posuđa, igračke, voće, povrće, živa stoka, živežne namirnice i pregršt drugih proizvoda sajmište nudi svakom posjetitelju koji želi upoznati duh Samobora.

Kako bi se posjetiteljima omogućilo lakše snalaženje među brojnim prodajnim mjestima, sajmište je podijeljeno u nekoliko cjelina: prodajna mjesta za prodaju roba s kamiona, drveni štandovi te primjereno dimenzionirana i označena mjesta u prodajnim poljima. Predah i okrijepu od cjelojutarnje kupovine moguće je potražiti u drvenim ugostiteljskim objektima koji nude roštilj, kotlovinu i ostale specijalitete.

U sklopu sajmišta nalaze se i parkirališni prostori za osobna i ostala vozila.


SAJMIŠTE KROZ POVIJEST

Organizirano trgovanje na području Samobora datira još iz 13. stoljeća kada je poveljom Bele IV, između ostalog, dobiveno pravo i na organizaciju sajmova. 

Samoborsko sajmište kroz povijest je promijenilo nekoliko lokacija. Nakon odlaska s "originalne", današnjeg Trga kralja Tomislava, sajmište se održavalo određenim danima uz potok Gradnu. No, to nije dugo trajalo, jer su sajmovi bili sve veći i sadržajniji, pa je trebalo potražiti pogodniju lokaciju. Sajmište se potom seli u Gajevu ulicu i na prostor današnjeg Doma zdravlja.

Sukladno potrebama trgovanja i sve većem značaju sajmišta za Samobor prijeko potreban je bio veći i pristupačniji prostor za trgovanje. Polovicom 60-ih godina prošlog stoljeća za sajmište se pronalazi nova lokacija na Hrastinskoj cesti.  Iako dosta udaljena od centra grada, velika površina, nesmetan prilaz i ravan teren pokazali su se kao idealno rješenje.

Danas se na sajmištu organizirano trguje svake subote (osim blagdanima i praznicima) te ono više nije isključivo mjesto trgovine već opuštenog druženja ne samo za Samoborke i Samoborce već i za posjetitelje iz obližnjih gradova, ali i goste iz susjedne Slovenije.