
MLJEKAR - SIRAR

Proizvodnja mlijeka i sira prema novoj regulativi pružaju mogućnost širenja na nova, europska tržišta i samim time i velike mogućnosti razvoja.
OSPOSOBLJAVANJE ZA POSLOVE MLJEKARA - SIRARA
Opis
Program je namijenjen polaznicima koji žele steći specifična znanja radi unapređenja svoje tradicionalne proizvodnje mlijeka i sira jer su zbog zakonske regulative pod posebnom lupom. Zakon o hrani, odnosno HACCP zajedno s otvaranjem velikog europskog tržišta našim proizvođačima donose izazove s kojima se treba nositi, a koji uključuju savladavanje novih znanja i vještina.
Po uspješno položenom završnom ispitu polaznik dobiva javnu ispravu: uvjerenje o stručnoj osposobljernosti koje se upisuje u e-knjižicu
Ujeti za upis programa
U program osposobljavanja za poslove mljekara - sirara može se upisati osoba s:
- najmanje završenom osnovnom školom
- navršenih 18 godina života
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mljekara - sirara.
Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa
- Razlikovati postupke u pripremi mlijeka, preradi mlijeka i proizvodnji sira i ostalih mliječnih proizvoda
- Provoditi odgovarajuće postupke u pripremi mlijeka, preradi mlijeka i proizvodnji sira i ostalih mliječnih proizvoda na siguran način
- Koristiti alate, strojeve i sredstva za poslove mljekara - sirara na ispravan i siguran način
- Održavati higijenu pribora i prostora za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda
- Prepoznati i suzbijati mane mlijeka i sira
- Planirati troškove i plasman mliječnih proizvoda na tržište
- Primijeniti pravila zaštite na radu.
Sadržaj programa
- Osnove mljekarstva - sirarstva
- Poslovi u mljekarstvu - sirarstvu
- Zaštita na radu
- Praktična nastava
Trajanje programa
130 sati