01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

U Komunalcu održana konferencija za medije časopisa Komunal u sklopu nacionalne konferencije Otpad 2019

30
09
U Komunalcu održana konferencija za medije časopisa Komunal u sklopu nacionalne konferencije Otpad 2019

Grad Samobor kao svijetli primjer gospodarenja otpadom u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 30. rujna, u Zagrebu će, u organizaciji časopisa za komunalno gospodarstvo Komunal biti održana nacionalna konferencija naziva Otpad 2019, na kojoj će svi relevantni sudionici na razini države raspravljati o jednom od gorućih problema u Hrvatskoj, a to je gospodarenje otpadom.
 
Svoj doprinos ovoj konferenciji dat će i naše gradsko komunalno poduzeće, a upravo je Komunalac d.o.o. odabran i za domaćina konferencije za medije, koja je uoči ovog skupa održana u petak, 27. rujna, u njihovim prostorijama.
 
Konferenciju za medije otvorio je urednik časopisa Komunal Marijan Kavran, ukratko iznijevši povod za ovu konferenciju te ciljeve koje bi trebala polučiti. To su, prvenstveno, suočavanje s velikim problemima u gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj na svim razinama, ambiciozni ciljevi i dosizanje standarda koje propisuje Europska unija, te mijenjanje i prilagodba postojećeg zakonodavnog okvira u svrhu veće efikasnosti funkcioniranja komunalnih tvrtki.
 
Uz Kavrana, na samoborskoj konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, direktor Komunalca Ivica Karoglan i Đuro Horvat, vlasnik uspješne međimurske tvrtke Tehnix, jedne od europskih lidera ekoindustrije.
 
Zamjenik gradonačelnika Stanec istaknuo je kako je problem gospodarenja otpadom vječita tema svih lokalnih jedinica, jer svi moraju rješavati svoje probleme u zbrinjavanju otpada prema važećim zakonima, a postojeći propisi i zakonodavstvo ne vode brigu o cjelokupnoj slici pa se gradovi i općine suočavaju s brojnim problemima na terenu. Grad Samobor je stoga puno uložio kako bi, nakon zatvaranja deponije Trebež, kupnjom 23 000 spremnika i ugradnjom polupodzemnih kontejnera, svim građanima omogućio odvajanje otpada i time se približio normama EU (50% otpada za recikliranje), koju bi mogli dosegnuti već sljedeće godine, kada kreće gradnja kompostane i sortirnice, za koje su već ishođene sve potrebne dozvole. Problem je, smatra Stanec, i u premalim kvotama na postojećim deponijama, kojih je sve manje, te zakašnjelim reakcijama s državne razine, jer gradovi i općine moraju rješavati pitanje otpada svakodnevno, a tu bi najveću ulogu trebala imati struka, a ne politika.
 
Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan naglasio je kako se u Gradu Samoboru, čiji stanovnici već godinama imaju mogućnost razvrstavanja pa su razvili i svijest o potrebi čuvanja svojeg okoliša, već sada odvaja i razvrstava 32% otpada, zahvaljujući i vlastitim inovacijama u vidu malih otoka rasprostranjenih po cijelom gradu. Zato je Samobor, unatoč još nekim problemima, primjer dobre prakse, koja se stalno i unapređuje.
 
Đuro Horvat, direktor Tehnixa, ponovio je kako se radi o složenoj materiji, a velikim problemom smatra to što upravljanje otpadom nije dio nacionalne ekonomije, što bi trebao postati. Zato su, prema njegovim riječima, nužne suštinske promjene, znanstveno i praktično usmjeravanje kako bismo postigli ciljeve EU, ali i suradnja s građanima, koji moraju znati što se događa u ovom području i koliko će to sve koštati.
 
Konferenciju je završio urednik Komunala Kavran, koji je rekao kako se nada da će ova stručna nacionalna konferencija dodatno smanjiti pritisak različitih lobija, kao i neusklađenost, nepravednosti i brojne postojeće nelogičnosti na zakonodavnoj razini.