01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

Samobor potiče bioraznolikost

27
02
Samobor potiče bioraznolikost

Postava kućica za ptice i kukce i sadnja stabala

Grad Samobor u suradnji s Komunalcem ovog je mjeseca postavio na području grada 20 kućica za ptice i 10 kućica za kukce, popularno zvanih hotela za kukce.

Kućice su izradili učenici Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca čime se prije svega podržava rad mladih, a izrađene su od prirodnih materijala, točnije drva jele i smreke te nisu bojane ni premazivane kako ne bi odbijale potencijalne životinjske stanare. U prirodi ptice i kukci sami traže duplje u drveću ili pak sami rade gnijezda, no u gradskim urbanim sredinama sve češće nedostaje im mogućnosti za to pa je Grad, osim sadnjom novog drveća, i ovim projektom podržao jačanje bioraznolikosti. Svi smo svjesni kako su nam kukci poput primjerice, bubamara, bitni i za održavanje postojećeg biljnog bio sustava, a upravo omogućavanjem sigurnijeg razmnožavanja i života benefiti su višestruki za cijelu zajednicu.

Kućice su postavljene na 16 lokacija pri čemu se pazilo da ne ometaju korištenje javnih površina, a svojom veličinom prilagođene su kukcima i manjim pticama (sjenicama).

Na širem području grada Samobora u tijeku je sadnja stabala čime se unaprjeđuje zelena infrastruktura urbaniziranih gradskih cjelina.

Dosad je posađeno 40 stabala javora u Ulici Ante Starčevića u Bregani, 6 stabala tulipanovca i 5 stabala likvidambara u Samoborskoj ulici u Bregani te 5 drijenaka, 2 crvenolisne bukve i jedna božikovina u parku ispred vojarne u Mirnovečkoj ulici te 7 drijenaka i 2 božikovine kod Samoborskog muzeja.

Prošle je godine na samoborskom području posađeno oko 90 stabala i preko 600 sadnica ukrasnog bilja. Ove je godine u planu sadnja više od 150 stabala čiji će se broj, ovisno o uvjetima sadnje, vjerojatno i povećati.

Podsjećamo kako je na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora održanoj 25. listopada 2023. godine, usvojena "Strategija zelene urbane obnove Grada Samobora". Glavni ciljevi Strategije uključuju razvoj zelene infrastrukture, integraciju rješenja baziranih na prirodi, unapređenje kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, ostvarenje ciljeva energetske učinkovitosti, prilagodbu klimatskim promjenama i jačanje otpornosti na rizike, sve u svrhu podrške održivom razvoju. Strategija se primjenjuje za period od 2023. do 2033. godine i njome je obuhvaćeno cijelo područje jedinice lokalne samouprave.