01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

Postavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

27
06
Postavljeni spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja

Građani Samobora od danas otpadna jestiva ulja iz kućanstva mogu odlagati na javnim površinama na tri lokacije u gradu.

U suradnji s tvrtkom Bio goriva d.o.o., u ponedjeljak 27. lipnja 2022. godine postavljeni su spremnici za prikupljanje otpadnog jestivog ulja iz kućanstva na javnim površinama grada Samobora. Tako će građani otpadno jestivo ulje, koje se do sada moglo odložiti samo u reciklažnom dvorištu, moći odlagati i na zelenim otocima u Slavonskoj ulici i Ulici Josipa Komparea u Samoboru te Tržnoj ulici u Bregani.
 
Postavom ovih spremnika na javne površine građanima grada Samobora omogućeno je jednostavnije zbrinjavanje ove vrste otpada, što doprinosi očuvanju okoliša, jer je prikupljeno otpadno jestivo ulje održiva sirovina za proizvodnju biogoriva, čime se smanjuje emisija CO2.
 
U spremnik se otpadno jestivo ulje odlaže u korištenoj plastičnoj boci, koju je potrebno dobro zatvoriti prije samog odlaganja.
 
Dopušteno je odlagati korišteno ulje za kuhanje (primjerice ulje iz friteze, ribljih konzervi) i pokvareno ulje kojem je istekao rok trajanja, a nije dopušteno odlaganje motornog ulja, otpadnog ulja i maziva te majoneze, masti i maslaca.
 
Postupak odlaganja možete pogledati ovdje.