01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

Novi spremnici za odlaganje otpada

08
03
Novi spremnici za odlaganje otpada

Spremnici su izrađeni od 100% recikliranog materijala

U tijeku je postava novih spremnika na zelenim otocima na području grada Samobora. Dio je to projekta obnove komunalne infrastrukture koju provodi Grad Samobor u suradnji s Komunalcem.

Projekt nabave novih spremnika ukupne vrijednosti 302.460,00 eura bez PDV-a, sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 145.513,51 eura bez PDV-a. Spremnici su nabavljeni u postupku javne nabave.

Nabavljeno je 35 spremnika za papir, 35 za plastiku, 10 za tekstil te 30 za staklo za zelene otoke, kao i 40 kontejnera od 1100 litara za papir i 40 za plastiku za višestambene zgrade.

Spremnici za papir, plastiku i tekstil za zelene otoke metalni su spremnici zapremine 3,5 m³ koji se uvelike razlikuju od postojećih spremnika. Osim modernijeg izgleda, novi spremnici izdržljiviji su i otporniji na vremenske uvjete, a zbog načina izrade i dimenzija stabilniji. Bitno je napomenuti da su izrađeni od 100% recikliranog materijala, što je važna poruka i dobar primjer da se odvajanjem taj otpad može ponovo iskoristiti za nove proizvode. Novi spremnici omogućuju korisnicima značajno praktičniji način ubacivanja otpada budući da imaju pretinac većih dimenzija s prednje strane spremnika i mogućnost otvaranja na tri načina, pritiskom nogom na metalnu cijev na dnu kontejnera, povlačenjem poluge, odnosno ručke s bočne strane kontejnera ili otvaranjem pretinca rukohvatom na otvoru.

Od novonabavljenih metalnih spremnika, istaknuli bismo spremnike za tekstil, o čijem će pražnjenju i održavanju od sada brigu voditi Komunalac. Nerijetko se događalo da je tekstilni otpad izvađen iz spremnika i ostavljen na javnim površinama. Novi spremnici za tekstil zaštićeni su od mogućnosti neovlaštenog izvlačenja odjeće, što će pak rezultirati čišćim i urednijim gradom.

Spremnici za staklo su također novi, ali se radi o istom tipu plastičnih spremnika poput postojećih, takozvanom zvonu zapremnine 2,5 m³. Povećan je broj lokacija na kojima će se nalaziti ti spremnici kako bi građanima bilo još jednostavnije odlagati odvojeno prikupljeno staklo.

Stalnim obilaskom terena i praćenjem potreba i navika građana te u cilju poticanja na odvajanje otpada, dodatno će se postaviti i novi kontejneri za papir i plastiku od 1100 litara na lokacijama višestambenih zgrada.