01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

Grad Samobor dobiva moderan sustav LED rasvjete

22
08
Grad Samobor dobiva moderan sustav LED rasvjete

Samoborske ulice i prometnice već će ovog tjedna zasjati novim, učinkovitim sustavom LED javne rasvjete.

„Kroz nekoliko faza zamijenit će se sve svjetiljke na samoborskom području kojih ima preko 8.000, a u prvoj fazi mijenja se 1.170 svjetiljki. Ovo ulaganje će kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun.“, ističe samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

 

Rasvjetna tijela LED tehnologije ne generiraju toplinu, otporna su na vibracije, smanjuju emisiju štetnih plinova u okoliš te smanjuju svjetlosno zagađenje. Radove na postavljanju novih rasvjetnih tijela izvode djelatnici samoborskog Komunalca.

 

Novi sustav javne rasvjete osim tehničke i ekonomske superiornosti omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Riječ je o pametnom rješenju koje nudi centralni sustav kontrole potrošnje i nadzor rada, što konkretnije znači kako će se funkcioniranje svakog rasvjetnog tijela moći kontrolirati preko jedinstvenog sustava upravljanja.

 

Ovo je još jedno u nizu pametnih rješenja u koja Grad Samobor ulaže. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom.

 

Osim toga, među prvima Samobor je uložio u tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.

 

Tu je i punionica za električna vozila, a koristi se i GIS sustav i platforma E-ceste koji će se i dalje razvijati.

 

Svima koji na internetu traže informacije o Samoboru, aktualnim turističkim i kulturnim događanjima ili mogućim smještajnim kapacitetima, posao je znatno olakšalo još jedno pametno rješenje, jedinstvena Internet stranica koja je ujedinila sve gradske ustanove na jednom mjestu.